Met een glimlach stap je door het portiek. Je nieuwe huis is als een droom, in een rustige wijk aan de stadsrand, met een zachtbruine deur en een tuin om in te ravotten. Voor veel mensen is zo’n huis de duurste aankoop van hun leven, laat staan dat je daar de prijs van een inboedel bij optelt. Om je kapitaal veilig te stellen, is een brandverzekering haast onmisbaar. Yago wijst je de weg naar jouw verzekering.
Brandverzekering voor je huis: de waarborgen
De Belgische wetgeving legt een minimum aan dekkingen vast dat verzekeraars moeten voorzien bij hun brandverzekering voor een huis. Dat zijn de zogenaamde basiswaarborgen.
- Brand, explosie, implosie
- Blikseminslag
- Botsing van een voertuig tegen het huis
- Aanslagen en arbeidsconflicten
- Storm
- Natuurrampen
Veel verzekeraars verruimen de basisverzekering die ze aanbieden met nog enkele andere waarborgen. Lees goed je contract na om te weten of jouw maatschappij je huis ook voor onderstaande schade verzekert.
- Schade door elektra
- Rook- en roetschade
- Waterschade
- Glasschade
- Schade aan het gebouw door vandalisme of inbraak, of poging tot inbraak
Aanvullende waarborgen
Nu je weet aan welke basis je je mag verwachten, bestaan er ook nog de aanvullende waarborgen voor je huis. Die past je verzekeraar enkel toe wanneer de indirecte kosten oplopen, nadat je schade al gedekt werd door een basiswaarborg. Iedere verzekeraar reikt andere mogelijkheden aan, die vind je in de algemene voorwaarden van je brandverzekering van je huis. Je bent niet verplicht om ze op te nemen in je polis. Ze dekken verschillende indirecte kosten, zoals:
- Reddingskosten: Dat zijn de noodzakelijke kosten om te vermijden dat je verdere schade lijdt.
- Kosten voor tijdelijke huisvesting: Als je huis na schade tijdelijk onbewoonbaar blijft, zal je verzekering zich ontfermen over de rekening voor tijdelijk onderdak.
- Kosten voor tijdelijke opslag: Soms heb je tijdelijk een opslagruimte nodig om een deel van je inboedel op te slaan, bijvoorbeeld tijdens renovatie. Je verzekeraar komt dan (gedeeltelijk) tussen voor deze kosten.
Optionele waarborgen
Hoewel de dekking van basiswaarborgen en aanvullende waarborgen ver reikt, heb je vaak nog keuze uit een reeks optionele waarborgen. Daarmee geniet je de meest optimale bescherming voor je huis.
- Diefstal en vandalisme: Daarmee verzeker je een deel van de waarde van je inboedel van je huis tegen diefstal en vandalisme.
- Inboedel: Als je je inboedel ook tegen materiële schade wil beschermen, sluit je een bijkomende inboedelverzekering af. Naast de inboedel zal er meestal ook rekening gehouden worden met eventuele waardevolle voorwerpen in de woning.
- Familiale aansprakelijkheid: Dikwijls komt het je voordeliger uit om je familiale verzekering te combineren met je brandverzekering bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Hiervoor verkrijg je vaak namelijk extra kortingen.
- Rechtsbijstand: Om je belangen te verdedigen bij een juridisch geschil of een minnelijke schikking te treffen, voeg je de waarborg rechtsbijstand toe aan je woningpolis. Wanneer je buurman door hem veroorzaakte schade weigert te betalen, zal deze verzekering je helpen je belangen te verdedigen.
- Tuin: Je tuin met meubels of een zwembad ligt buiten de veilige muren van je huis. Daarom kan je bij sommige verzekeraars de extra waarborg tuin afsluiten.
- Geparkeerd voertuig: Als je voertuig op de oprit of in de garage schade oploopt, is die gedekt met de waarborg geparkeerd voertuig.
- Onrechtstreekse verliezen: Om onvoorziene kosten te dekken, keert je verzekeraar een aanvullend percentage uit bovenop je schadevergoeding
De prijs van je brandverzekering
Ben je benieuwd hoe de premie van de brandverzekering voor je huis berekend wordt? De formule verschilt per verzekeraar. Doorgaans hangt de prijs wel af van dezelfde factoren.
- De franchise
- De veiligheid van je huis
- De vastgoedwaarde
- De leeftijd van je huis
- De locatie van je huis
De waarde van je huis kan je ook laten schatten door een expert, of je vult een evaluatierooster in van je verzekeringsmaatschappij. Het is immers belangrijk dat je jouw huis voor het juiste bedrag laat verzekeren, maar je kosten niet nodeloos de hoogte in jaagt.
Brandverzekering voor je huis vergelijken
Nu je ondergedompeld bent in de wereld van de brandverzekering, kan je beginnen met verzekeraars en hun aanbod te vergelijken. Doe dat correct. Een grote meerderheid heeft de neiging om zich blind te staren op de prijs van een verzekering, maar die zegt lang niet alles. Houd rekening met:
- De waarborgen: Elke verzekeraar biedt andere waarborgen aan. Ga na dewelke aan jouw wensen voldoen. Vergelijk zeker ook de bedragen waarvoor je verzekerd bent per maatschappij. Zo betaal je zeker nooit te veel of te weinig.
- De franchise: Wil je zelf wel extra geld ophoesten na schade?
- De dienstverlening: Voor uitstekende klantenservice betaal je soms dat tikkeltje meer, maar het kan voor de nodige rust zorgen in chaotische tijden.
- De prijs: Vergelijk enkele marktprijzen om zeker te zijn dat de prijs-kwaliteitverhouding naar behoren is.
Een simulatie voor je brandverzekering
Je makelaar, integraal digitaal, dat is Yago. Om je huis te verzekeren hoef je niet eens de deur uit te wandelen. Geef de kenmerken van je woning in via ons simulatieplatform, dan delen wij de meest voordelige verzekering met jou. Zo sluit jij makkelijk je brandverzekering af vanuit je warme thuis.