Yago
My Yago

Hoe kies je de juiste motorhandschoenen?

Of je nu op een lange tocht vertrekt, of een kleine rit maakt, van zodra je de baan op gaat met de motor is het belangrijk de juiste kledij aan te doen. Goede motorhandschoenen maken hier deel van uit, maar hoe kies je deze?
  • Yago geeft tips voor het kiezen van je motorhandschoenen
  • Verzeker je motor met Yago

Rij je met de motor, dan is het dragen van de juiste motorkledij van essentieel belang voor je eigen veiligheid. Handschoenen om je te beschermen tegen schaafwonden en verwondingen bij een ongeval. Maar met het overweldigende aanbod van veiligheidskledij, hoe kies je de juiste motorhandschoenen voor jou? Yago geeft enkele tips.

Welke materialen voor welk seizoen?

Koop je nieuwe motorhandschoenen, dan zal de eerste keuze die je moet maken het materiaal zijn. De meest voorkomende modellen zijn ofwel van leer, ofwel van textiel.

Leren handschoenen zijn bestand tegen slijtage. Na verloop van tijd zullen ze aanvoelen als een tweede huid. Dit type handschoenen wordt voornamelijk gebruikt om te racen.

Textiel is budgetvriendelijker. In de afgelopen jaren heeft dit soort handschoenen vele verbeteringen ondergaan, waardoor de veiligheid enorm vooruitgegaan is. En nog een voordeel: textiel houdt bij regenweer geen water vast. De handschoenen zijn geschikt om het hele jaar te gebruiken.

Een ideale motorhandschoen heeft een handpalm van leer, wat zorgt voor een betere grip en minder slijtage.

Per seizoen bestaan er specifieke kenmerken voor motorhandschoenen:

  • In de winter kies je best voor handschoenen met extra isolatie, evenals een waterdicht membraan voor regelmatig gebruik op de weg.
  • In de tussenseizoenen is de warmte wat minder belangrijk, maar blijft een goede regenbescherming cruciaal voor optimaal comfort tijdens regulier weggebruik.
  • In de zomer moeten de handschoenen kunnen ademen zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Handschoenen van geperforeerd leer met meshtextiel bieden deze mogelijkheid.

Kies handschoenen met bescherming

Voordat je de keuze maakt voor handschoenen is het essentieel om de beschermende eigenschappen ervan na te kijken. Kijk na of de handschoenen schokbestendige eigenschappen heeft (bijvoorbeeld een palmslider), een juiste pasvorm heeft en bij voorkeur voorzien is van een polsbandje om te voorkomen dat de handschoenen bij een crash van je handen schuiven.

Tips voor het kopen van je motorhandschoenen

De maat

Om de maat van je handschoenen te bepalen meet je de omtrek van je hand bij de buiging van de duim, zonder je duim mee te rekenen.

Veel sites en winkels hebben een maattabel waarmee je je exacte maat kan vinden.

De prijs

Uiteraard is de prijs een zeer belangrijk element om rekening mee te houden. De variatie in prijs is dan ook groot. Je kan motorhandschoenen vinden tussen de €15 en de €300, en veel hangt ook af van het gebruik. Een handschoen voor sporadisch gebruik vraagt niet dezelfde investering als een handschoen voor dagelijks gebruik.

Ben je een beginnende motorrijder en niet zeker van het model dat je moet gebruiken? Dan raden we aan om geen te grote budgetten te besteden en de handschoenen na enkele maanden indien nodig te vervangen. Ben je een ervaren motorrijder en ken je je behoeften in motorhandschoenen? Dan kan je wat meer investeren, zodat je zeker bent van goede kwaliteit.

Het is essentieel om niet te besparen op je veiligheid. Geef daarom steeds de voorkeur aan materiaal van hoge kwaliteit, boven de goedkoopste prijs.

Verzeker je materiaal

Motorkledij is duur. Maar is het de moeite waard om hier een verzekering voor af te sluiten?

Als verzekeringsmakelaar raadt Yago af om een verzekering voor je motorkleding aan te gaan. Motorkleding verlies in de loop der jaren zijn waarde. In geval van schade wordt het materiaal terugbetaald aan de geschatte waarde op het moment van het ongeval, en deze daalt zeer snel. Na 3 jaar kan dit al bijna gelijk zijn aan 0. Bovendien, als je een ongeval hebt waarbij je in je recht bent, is het de BA-verzekering van de andere partij die de schade aan je kleding zal vergoeden.

Weetje: bij 80% van de ongevallen waarbij een motorrijder betrokken is, is de motorrijder in recht.

Wel is het noodzakelijk om volgende verzekeringen af te sluiten:

  1. Bestuurdersverzekering: deze waarborg dekt lichamelijke letsels van de bestuurder
  2. Rechtsbijstand: hiermee bescherm je jezelf tegen hoge juridische kosten in geval van een geschil met een derde partij.
  3. Een omniumverzekering: heb je een nieuwe motor gekocht? Dan doe je er goed aan een omniumverzekering af te sluiten. Is je motor al enkele jaren oud, dan kies je best voor een kleine omnium. Deze beschermt je tegen schade aan je voertuig door brand, diefstal, glasbreuk en aanrijding met dieren. Heb je een volledig nieuwe motor, dan sluit je best een full omnium af. Deze waarborg omvat alle dekking van een kleine omnium, aangevuld met schade door vandalisme of materiële schade.

De keuze van de juiste motorhandschoenen is niet te verwaarlozen. Voor iedere situatie kan je goede handschoenen vinden. Denk dus zeker goed na wat je noden zijn.

Bij Yago staat jouw veiligheid centraal. Maak een simulatie voor je motorverzekering die volledig aangepast is aan jouw noden.

Auteur van het artikel

Maëlly Ménager
Verzekeringsexpert

Met haar diepgaande kennis van de sector zal Maëlly ervoor zorgen dat u profiteert van effectieve en doelgerichte promotie, zodat u onze klanten een lonende en boeiende ervaring kunt bieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA