Yago
My Yago

Verzeker je elektrische auto: wat moet je weten?

  • Een volledig gepersonaliseerde autoverzekering voor je elektrische wagen
  • Juridische dienstverlening in geval van schade
  • Bereken je prijs in 3 minuten 👇
Zowat alle fabrikanten hebben een eigen elektrisch model op de markt, en de fiscale voordelen maken het zeker de moeite waard om de keuze te overwegen. Maar wat moet je weten over de aankoop van een elektrisch voertuig? En hoe zit het met je verzekering?

Elektrische auto’s worden populairder. Niet enkel omdat de technologie snel vooruitgang maakt, ook omdat het aanschaffen van een hybride of elektrische (bedrijfs)wagen fiscaal voordelig is. Sterker nog, het Europese Parlement heeft beslist om tegen 2035 de productie van nieuwe voertuigen die op benzine of diesel rijden te verbieden. Genoeg redenen dus om na te denken over een elektrische wagen, maar hier komt natuurlijk ook een autoverzekering aan te pas. Yago helpt je op weg voor het verzekeren van je elektrische wagen.

Waarom kiezen voor een elektrische wagen?

Buiten het feit dat de productie auto’s op verbrandingsmotoren stilaan teruggeschroefd zal worden, zijn er nog enkele belangrijke redenen om de aankoop van een elektrische wagen te overwegen:

  1. Uiteraard zijn elektrische wagens milieuvriendelijker. Ze stoten aanzienlijk minder (of geen) CO₂ uit.
  2. ‘Tanken’ (of opladen) is over het algemeen goedkoper dan een volle naftbak aan de pomp.
  3. Voor de aankoop van elektrische wagens zijn voordelen of subsidies beschikbaar.
  4. Fiscale voordelen: in Vlaanderen ben je momenteel volledig vrijgesteld van je belasting op inverkeerstelling (BIV) en van verkeersbelasting wanneer je elektrisch rijdt. Ben je zelfstandige? Dan is de aankoop van je wagen tot 100% fiscaal aftrekbaar.

Je elektrische wagen verzekeren

Het zal je misschien niet verbazen, maar voor een elektrische wagen gelden dezelfde regels als voor een wagen op benzine of diesel. Je bent met andere woorden verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto af te sluiten. Zo ben je gedekt voor schade die je aanricht aan derden.

Materiële schade aan je elektrische wagen

Is de wagen nieuw? Dan kies je ook hier best voor een omniumverzekering. Zo ben je zeker dat de schade aan jouw wagen vergoed wordt wanneer je een ongeval in fout hebt. Sluit je een full-omnium verzekering af, dan ben je ook gedekt in geval van vandalisme of schade die je zelf veroorzaakt aan je wagen.

Aangezien de aankoopprijs van je elektrische auto in de meeste gevallen hoger ligt dan de gemiddelde prijs van een normale wagen, is een omniumverzekering hier geen onnodige luxe. Dit heeft als gevolg dat de jaarlijkse prijs voor je verzekering wat hoger ligt.

Hoe zit het met je franchise?

Ook je franchisebedrag zal bij een elektrische wagen waarschijnlijk hoger liggen dan bij een normaal voertuig. Kijk dit dus zeker na in je contract voor je je verzekering afsluit. Vind je je premie te hoog? Dan bestaat de kans dat je deze kan verlagen door je franchisebedrag te verhogen. Zo neem je bij een ongeval immers zelf een groter deel van de schade voor jouw rekening.

Sta ook even stil bij het soort franchise waar je voor kiest:

  • Vaste franchise: het exacte franchisebedrag is vastgelegd in je contract. Dit betaal je bij elk schadegeval.
  • Engelse franchise: is het bedrag van de schade kleiner dan het franchisebedrag? Dan betaal je enkel de schade. Is het groter? Dan valt de vrijstelling weg en krijg je alle kosten terugbetaald.
  • Procentuele franchise: zoals de naam al zegt, wordt het bedrag van de franchise bepaald door een vooraf afgesproken percentage van de verzekerde waarde.

En de aanvullende dekkingen?

Voor elektrische of hybride voertuigen zij dezelfde aanvullende dekkingen beschikbaar als voor een normaal voertuig:

  • Bestuurdersverzekering: vergoedt eigen lichamelijke schade bij een ongeval.
  • Verzekering rechtsbijstand: vergoed juridische en administratieve kosten bij discussie en conflict na schade.
  • Pechbijstand: platte batterij? Je auto wordt gesleept naar de dichtstbijzijnde laadpaal, of naar je thuis.

Het kostenplaatje vergelijken

De kostprijs van de wagen

Elektrische of hybride wagens hebben veelal een hogere kostprijs dan wagens op verbrandingsmotoren. Gemiddeld wordt genomen dat je zo’n €10 000 meer zal moeten neertellen.

De laadkosten

De kosten voor het laden van je wagen liggen aanzienlijk lager dan de prijzen voor benzine of diesel. Hou er wel rekening mee dat wanneer je je wagen thuis wil opladen, je waarschijnlijk een laadstation zal moeten plaatsen. De uiteindelijke totale kosten zullen ook afhangen van factoren zoals je energieleverancier en je type energiemeter.

De onderhoudskosten

Vaak wordt gezegd dat het onderhoud van een elektrische wagen goedkoper is dan dat van een wagen met verbrandingsmotor, omdat elektrische voertuigen minder onderdelen bevatten. Zolang je wagen geen grote gebreken vertoont, bespaar je op het onderhoud ervan makkelijk enkele honderden euro’s per jaar.

De verzekeringskost

Zoals eerder besproken ligt in vele gevallen de kost voor je verzekering hoger dan voor een normale wagen, in het bijzonder bij het afsluiten van een omnium verzekering. Maar is je wagen in het bezit van verschillende rijhulpsystemen die de veiligheid tijdens het rijden verhogen? Dan zullen deze de totale kost van je omniumverzekering lichtjes kunnen drukken.

Wil je een simulatie maken voor je autoverzekering? Bij Yago bereken je je prijs in slechts 3 minuten.

Auteur van het artikel

Maëlly Ménager
Verzekeringsexpert

Met haar diepgaande kennis van de sector zal Maëlly ervoor zorgen dat u profiteert van effectieve en doelgerichte promotie, zodat u onze klanten een lonende en boeiende ervaring kunt bieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA