Yago
My Yago

Een auto kopen in 2024, hoe begin je eraan?

97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2023

Een auto kopen, er komt best wat bij kijken. Met het Autosalon in het vooruitzicht kun je momenteel ook veel voordeel doen. Saloncondities zijn te vinden links en rechts. Maar waar moet je op letten eens je weet welke blinkende wagen je wil kopen?

De nodige documenten

De technische keuring

Voor een volledig nieuwe auto is het niet nodig. Maar koop je een tweedehands wagen ouder dan drie jaar bij een particulier of professional? Let er dan goed op dat deze gekeurd is voor verkoop. Normaal is dit iets wat de verkoper in orde moet brengen. Vraag na of je een tweedehandsrapport van keuring kan ontvangen. Zo ben je zeker dat de wagen vrij is van gebreken voor je deze aankoopt. Natuurlijk controleer je best zelf ook nog eens op zaken zoals roest en slijtage van pedalen, bekleding, banden... Trouwens, wanneer je je auto tweedehands koopt bij een professional, is deze verplicht je minstens één jaar garantie te geven.

Het factuur

Koop je je wagen tweedehands bij een particulier? Dan moet deze je het originele verkoopfactuur van het voertuig meegeven. Koop je je wagen bij een professionele autohandelaar? Dan zal je een nieuwe factuur ontvangen. Kijk zeker na dat alle gegevens van de handelaar, incl. Btw-nummer, net als de gegevens van de wagen die je aankoopt correct vermeld staan.

Boorddocumenten

Kijk zeker en vast ook na dat je alle verplichte boorddocumenten meekrijgt van de verkoper. Deze zijn:

  • Gelijkvormigheidsattest
  • Keuringsattest
  • CAR-PASS

De aanvraag tot inschrijving bij DIV

Elk voertuig op de openbare weg moet ingeschreven zijn bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen, ook wel DIV genoemd. Bij de aankoop van je wagen zal je waarschijnlijk van de verkoper het roze document ‘aanvraag tot inschrijving’ ontvangen. Heb je dit niet ontvangen? Vraag het dan aan de verzekeringsmaatschappij. Vul het document in en bezorg het zo snel mogelijk terug aan je verzekering. Doe je dit voor de middag? Dan ontvang je de volgende dag al je nummerplaat! Je zult ook je inschrijvingsbewijs ontvangen. Zorg ervoor dat dit zich steeds in je wagen bevindt.

Je nummerplaat zal opgestuurd worden via bpost, en zal je cash moeten betalen aan de postbode. Dit kost €30. Heb je geen cash? Dan kun je deze ook gaan afhalen op het postkantoor. Laat een kopie van deze nummerplaat maken om aan de voorzijde van je wagen te bevestigen. De originele plaat bevestig je aan de achterkant.

Welke belastingen zal je betalen?

Helaas misschien, maar het stopt niet bij de aankoop van je wagen. Gelinkt aan de inschrijving van je wagen zal je de belasting op inverkeerstelling, of inschrijvingstaks, betalen. Deze belasting is eenmalig te betalen per voertuig dat op de openbare weg rijdt in België. De Vlaamse Belastingsdienst zal je dit factuur automatisch opsturen.
Wil je een inschatting maken van hoeveel je zal moeten betalen? Je kan hier je simulatie maken voor Vlaanderen.

Hiernaast betaal je ook verkeersbelasting. Deze jaarlijkse belasting is voor elk motorvoertuig dat personen of goederen vervoert op de openbare weg. Ook dit factuur zal de Vlaamse Belastingsdienst je jaarlijks bezorgen. Maak hier je simulatie voor je jaarlijkse verkeersbelasting.

Je verzekering

Zonder verzekering is het verboden met je wagen deel te nemen aan het verkeer. De minimale vereiste hierbij is om een BA-verzekering, of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, af te sluiten. Deze beschermt je tegen onopzettelijke schade die je veroorzaakt aan derden.
Heb je een nieuwe wagen gekocht? Dan wil je waarschijnlijk dat deze ook beschermd is tegen materiële schade. Dit kan met een omnium verzekering! Voor een volledig nieuwe auto ben je best af met een full omnium. Is je wagen tussen 3 en 5 jaar oud? Dan kom je voordeliger uit met een mini omnium. Uiteraard kan je je dekking uitbreiden met verschillende aanvullende waarborgen. Simuleer je autoverzekering bij Yago en vergelijk verschillende aanbieders.

Auteur van het artikel

Jessica Mavambu
Verzekeringsexpert

Jessica is een expert in het delen van verzekeringsadvies op sociale netwerken. Ze maakt het onze bezoekers gemakkelijk om de kenmerken en voordelen te begrijpen van de verzekeringen die we aanbieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.