Yago
My Yago

Wat je moet weten voor je een bedrijfswagen verzekert

  • Alles over de verzekering van een bedrijfswagen
  • Bescherming voor je werknemers
  • Bereken je premie in enkele minuten
97%
van onze klanten beveelt ons aan
Als zelfstandige je bedrijfswagen verzekeren klinkt ingewikkelder dan het is. Yago helpt je stap voor stap.

Of je nu een pril bedrijf uit de grond gestampt hebt of een doorgewinterde ondernemer bent, je wil graag dat je werknemers op hun job geraken. Of misschien lever je wel diensten aan huis en zorgt je materiaal altijd voor een verhuis van jewelste? Of ben jij die nieuwe revolutionaire pakjesdienst? Eén ding hebben jullie allemaal gemeen, die bedrijfswagen krijgt prioriteit. Heb je kunnen kiezen voor merk, model en kleur? Dan wordt het tijd om die verzekering aan te vragen! Jij wilt het beste voor je bedrijf en Yago wilt het beste voor jou. Maak gauw een simulatie en vergelijk de voordelen die onze partners te bieden hebben. Onze experts zijn niet enkel aardig, onze verzekeringen zijn ook budgetvriendelijk!

Welke waarborgen kies je voor je bedrijfswagen?

Ga vooral op zoek naar de verzekeraar die het best jou noden vertegenwoordigd. Ze bieden allemaal dezelfde waarborgen aan, maar die kunnen inhoudelijk enorm verschillen. Ten eerste heb je keuze uit de twee belangrijkste waarborgen, die het gros van je dekking voorzien.

Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

Kom je als slachtoffer uit een ongeval? Dan wil je natuurlijk vergoed worden. Daar komt het belang van de BA-verzekering tevoorschijn. Na een ongeval komt de BA-autoverzekering tussen wanneer jij met jouw wagen - in fout - schade veroorzaakt aan derden. Ze is de enige verplichte waarborg in België.

Omniumverzekering

Bij zo’n ongeval zie je graag de materiële schade van je eigen auto ook vergoed. Dat is zeker het geval voor een bedrijfswagen, want zo loopt je onderneming geen onverwachte kosten op. Om je werknemers met die zekerheid de baan op te sturen, sluit je een omniumverzekering af. Alsof de keuzestress nog niet hoog genoeg zat, bieden de meeste verzekeraars twee formules voor een omniumverzekering aan. Wil je de schade veroorzaakt door externe factoren dekken? Dan heb je genoeg aan een mini- of kleine omnium. De full- of grote omnium komt ook tussenbeide voor materiële schade die je zelf veroorzaakt aan het voertuig. Je kan slechts een full-omnium afsluiten voor een nieuwe auto of een auto van maximaal één jaar oud.

Volgende drie waarborgen zijn optioneel en vervolledigen de dekking van een BA- of omniumverzekering:

Rechtsbijstand

Een ongeval kan een overweldigende impact hebben. Daarom heb je iemand nodig die de verkeerswetten door en door beheerst, zodat jij de beste steun geniet. Om recht te hebben op juridische bijstand, sluit je de waarborg rechtsbijstand af. Ze beschermt jouw belangen na een ongeval en komt tussen voor de kosten van een minnelijke schikking, een advocaat, de onderhandelingen of andere gelijkaardige uitgaven.

Bestuurdersverzekering

Niet enkel je rechten in het verkeer of de blikschade aan je wagen zijn belangrijk. Je moet ook jezelf goed verzorgen. Een bestuurdersverzekering heb je niet verplicht, maar volgens Yago kan je niet zonder. Ze dekt alle zorgkosten voor lichamelijke kwetsuren die de bestuurder oploopt door een auto-ongeval.

Pechbijstand

Wanneer je jouw tocht moet onderbreken door panne, zal een herstellingsdienst je tegemoet komen als je een waarborg pechverhelping hebt afgesloten. Alle kosten daarvoor zijn gedekt in het contract.

Goed om weten

De waarborgen 'bestuurdersverzekering' en 'pechbijstand' komen niet in aanmerking bij een autoverzekering voor leveringsberoepen.

Verzekeringen speciaal voor bedrijfswagens

Vijf bovenstaande waarborgen kan je zowel particulier als professioneel afsluiten. Er bestaan echter nog twee andere optionele verzekeringen voor transportvoertuigen.

Materiaalverzekering

Laden en lossen kan een heuse bedoening zijn, en om het wat efficiënter te laten verlopen laat je wel eens de laadruimte van je bestelwagen openstaan. Maar wees op je hoede, er liggen kapers op de kust. Diefstal uit bedrijfsauto’s blijft zowat de vaakst voorkomende diefstal in België. Daardoor kunnen leveringen bij klanten wel eens in het gedrang raken en zijn de financiële consequenties niet te overzien. Wees gerust, je hoeft niet met ieder transport een beveiligingsagent mee te sturen. De verzekering ‘vervoer van goederen over de weg voor eigen rekening’ zorgt voor een schadevergoeding in geval van dergelijke diefstal. Er zit zelfs nog een tweede luikje aan de verzekering. Heb je brandschade aan het materiaal, of schade door omstandigheden waar je geen greep op hebt, dan zit je met deze verzekering veilig. Je beslist zelf voor welk vermogen je jouw materiaal verzekert.

Goederenverzekering

Wanneer jouw bedrijf instaat voor het transport van goederen, neem je in het contract een clausule op die jou aansprakelijk stelt voor eventuele schade of vertraging tussen ontvangst en levering. Die regeling volgt de Conventie voor het Internationaal Vervoer van Zaken over de Weg (CMR). Als je echter een CMR-verzekering afsluit, zal die de mogelijke vertraging of materiële schade dekken.

Autoverzekering op naam van het bedrijf

Tenzij je zelfstandige bent, heb je als bestuurder meestal geen inspraak in de keuze van waarborgen. Die worden doorgaans door de werkgever bepaalt. Voor je in jouw bedrijfswagen stapt, lees je best eerst de informatie die je terugvindt in de car policy van je bedrijf. Sta je op het punt om je werknemers te voorzien van een bedrijfswagen, of kocht je een bestelwagen voor het werk? Die wil je natuurlijk verzekerd zien. Daarom is Yago er om jou van dienst te zijn. Onze partners bieden voordelige formules aan om iedere bedrijfswagen van bescherming te voorzien. Zo houdt je jouw firma draaiende, zonder zorgen.

Let wel: De simulatie van Yago maakt een onderscheid tussen een autoverzekering voor particuliere personenwagens of voertuigen die bestemd zijn voor de levering van goederen of personen.

De verzekering van een lichte vrachtauto

Wanneer een bestelwagen tot de categorie minder dan drie ton behoort, spreekt de wetgever van een lichte vrachtauto. Daaraan zijn fiscale voordelen verbonden. Er bestaan echter nog enkele andere criteria om een auto te klasseren als lichte vrachtauto te klasseren. Die vind je terug op de website van de Belgische overheid. Je verzekering maakt geen onderscheid tussen een personenwagen en een lichte vrachtauto. Ook Yago niet, dus maak snel een simulatie voor je vrachtvervoer!

Ai, een ongeval met je bedrijfswagen. Wat nu?

Als je een ongeval veroorzaakt met de bedrijfswagen, is alle schade in principe verzekerd indien jouw werkgever een omniumverzekering heeft afgesloten. Heeft je werkgever echter enkel een burgerlijke aansprakelijkheid lopen, dan is enkel de schade van derden verzekerd.

Wanneer je - ongeacht het type verzekering - een zware overtreding begaat (zoals een ongeval veroorzaakt door dronkenschap of onder invloed van drugs), zal de verzekeraar de geleden schade van de slachtoffers compenseren. Voor de overige schade kan de verzekeringsmaatschappij verhaal halen bij jou, niet bij het bedrijf. Daaronder valt onder andere de BA-vergoeding, maar ook de franchise van een omniumverzekering kan gezocht worden bij jou.

Het belang van een bestuurdersverzekering

Arbeidsongeval

Als je ongeluk gebeurt tijdens je woon-werkverplaatsing, spreekt de verzekering van een arbeidsongeval. Daar sluit je werkgever een specifieke verzekering voor af, die je geleden schade zal betalen. In België is iedere werkgever verplicht zo’n verzekering af te sluiten om het personeel te beschermen.

Privégebruik

Geen aparte bestuurdersverzekering
Staat er in het verzekeringscontract niets over een bestuurdersverzekering voor het personeel dat de bedrijfswagen gebruikt, dan sluit je er best zelf een af. Zo heb je altijd de garantie dat je de medische en alle bijhorende kosten vergoed krijgt.

Aparte bestuurdersverzekering
Een geleasd voertuig verzekeren laten verzekeraars meestal aan de leasingmaatschappijen zelf over, maar daar bestaan twee formules voor, waarvan er slechts één wordt vastgelegd in het contract. In het eerste geval keert de verzekeraar enkel een forfaitair bedrag uit, hetzelfde voor alle werknemers. Maar dat staat vaak niet in verhouding met de werkelijk geleden schade. Daar bestaat een tweede optie voor, waarbij de verzekeraar ook de leeftijd, de gezinssituatie, en het loon van de werknemer in rekening neemt. Dat levert veelal hogere schadevergoedingen op.

De tip van Yago!

Lees grondig de car policy van je bedrijf na. Als je vindt dat je niet genoeg gedekt wordt, sluit dan altijd zelf een bestuurdersverzekering af.

Bedrijfsauto? Yago!

Je bedrijf draait op volle toeren en de zaken lopen voorspoedig. Je zorgen zijn van de baan, maar nu moet je jouw werknemers op die autoweg sturen. Hun rijgedrag heb je zelf niet in de hand en je wil niet ontmoedigd worden door onvoorziene kosten. Yago windt geen doekjes om haar advies. Wij raden je aan om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken en je bedrijfsbegroting goed in de gaten te houden bij het kiezen van je waarborgen. Zo geniet je maximale bescherming aan een minimale prijs. De aanpak van Yago is digitaal, centraal en ideaal voor je bedrijf!

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.