De brandverzekering, ook wel de woonverzekering genoemd, is een schadeverzekering die ervoor zorgt dat zowel je woning als je inboedel beschermd zijn tegen verschillende soorten directe en indirecte schade veroorzaakt door brand, maar bijvoorbeeld ook door kortsluiting of waterschade. Ze gaat dus veel verder dan de naam doet geloven.
De basisdekking van je brandverzekering is al zeer uitgebreid. Dit is een bescherming die je kan terugvinden bij de meeste verzekeraars op de markt. Heb je door volgende oorzaken schade aan het gebouw? Dan kan je beroep doen op je verzekering.
Je brandverzekering vergoedt schade door: | |
---|---|
Brand, explosie of implosie | Inbraak |
Aanrijding van auto | Terrorisme |
Omgevallen boom | Storm en hagel |
Natuurrampen (behalve in overstromingsgebied) | Water |
Schade door rook of blusschade | Glasbreuk |
Bij verschillende maatschappijen kan je de standaard dekking aanvullen met bijkomende bescherming voor o.a. reddingskosten, kosten voor herhuisvesting en kosten voor de opslag van meubilair ten gevolge van een schadegeval.
Hoewel de basisdekking je gebouw uitstekend beschermd, kan je deze toch nog aanvullen met verschillende optionele waarborgen. De meest populaire verzekeringen zijn:
Tip: sluit je een brandverzekering af? Overweeg zeker om je familiale verzekering samen af te sluiten. Dit is vaak goedkoper dan apart, en zorgt ervoor dat je gezin beschermd is voor schade die je zelf veroorzaakt aan derden.
Ben je huurder? Dan ben je wettelijk verplicht in Vlaanderen (en Wallonië) om minstens een brandverzekering voor huurders, of een verzekering huurdersaansprakelijkheid, af te sluiten. Dit geldt ook wanneer dit in je huurcontract niet uitdrukkelijk vermeld staat. Zo ben je er zeker van dat je beschermd bent tegen minstens brand- en waterschade aan je huurwoning, en je zelf niet voor de financiële gevolgen moet instaan bij een schadegeval.
Waarom is deze verzekering nu verplicht? Als huurder ben je ervoor verantwoordelijk de woning terug te bezorgen aan de verhuurder minstens in de oorspronkelijke staat waarin je deze ontvangen hebt. Heb jij een schadegeval aan de huurwoning? Dan kan je terugvallen op je huurdersverzekering om deze te vergoeden. Heb je geen brandverzekering en kan je niet bewijzen dat de schuld bij de verhuurder ligt? Dan zal je de kosten zelf moeten betalen.
Bijkomend dekt een huurdersverzekering ook je burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die aangericht wordt aan derden, zoals je buren. Breekt er brand uit bij jou die overslaat naar je buren? Dan zorgt je huurdersaansprakelijkheid ervoor dat deze schade gedekt wordt door je verzekeraar.
Je huurdersverzekering kan je ook uitbreiden met een aantal optionele waarborgen. Wil je je inboedel beschermen tegen brand- en waterschade of glasbreuk? Of wil je het op veilig spelen en je inboedel beschermen tegen diefstal? Ook dat is allemaal mogelijk. Je kan zelf een bedrag bepalen waarvoor je verzekerd wil zijn in geval van beschadiging van je inboedel of bij diefstal. Probeer hier zeker een correcte inschatting van de waarde van je spullen te maken. Maar natuurlijk, wil je voor een hoger bedrag verzekerd zijn, dan zal de prijs van je huurdersverzekering ook hoger liggen.
Huur je een tweede verblijf in België? Dan is een brandverzekering niet wettelijk verplicht. Toch is het aan te raden minstens een verzekering huurdersaansprakelijkheid af te sluiten. Ga je simpelweg enkele dagen op vakantie in een gehuurde woning? Dan blijf je meestal beschermd door je eigen brandverzekering. Vraag dit zeker na bij je verzekeraar!
Afstand van verhaal is een clausule die de verhuurder kan toevoegen in het huurcontract, om zo de schade te dekken die de huurder veroorzaakt aan de huurwoning in geval deze geen huurdersverzekering afgesloten heeft. Handig zou je op het eerste zicht denken, maar er zit een addertje onder het gras. Het zal je niet verbazen dat dit je huurprijs kan optrekken, maar hiernaast moet je je ook bewust zijn voor het feit dat je inboedel niet verzekerd is. Ook dekt deze clausule de schade niet die aangericht wordt aan derden. Hiervoor zal jij nog steeds moeten opdraaien.
Toch maar beter een huurdersverzekering afsluiten, nee?
Als eigenaar van een pand heb je meer vrijheid dan als huurder. Zo ben je ook niet verplicht een brandverzekering aan te gaan. Maar een woning is een hele investering, en in geval van schade biedt een brandverzekering zeker geen onnodige bescherming tegen hoge bijkomende kosten. In geval van totaalverlies van je woning zal je verzekering je vergoeden voor de nieuwwaarde en heropbouw van je woning. Deze basisbescherming kan je uitbreiden met verschillende optionele waarborgen, zoals de inboedelverzekering of de optie diefstal. Sluit je een hypothecaire lening af voor de aankoop van een woning? Dan zal je kredietverlener je in de meeste gevallen verplichten een brandverzekering af te sluiten. Door dit te doen krijg je vaak korting op je interestvoet. Ben je mede-eigenaar van een appartement? Dan kan je ook een brandverzekering voor mede-eigenaars afsluiten.
Wil je extra op veilig spelen? Bescherm je inboedel dan ook tegen materiële schade en diefstal. Tot je inboedel behoren alle loszittende spullen die in je huis staan, zoals koelkasten of tv-schermen. Kijk zeker goed de totale waarde van je inboedel na, zodat je voor de werkelijke waarde verzekerd bent. Maar hoe hoger de verzekerde waarde, hoe hoger de prijs van je brandverzekering natuurlijk.
Verhuur je een woning? Dan ben je in Vlaanderen verplicht een brandverzekering af te sluiten. In Brussel en Wallonië is dit niet verplicht, maar wel ten sterkste aangeraden.
Wil je je tweede verblijf verzekeren? Ook dat kan, al moet je om goed te zijn, wel een minimaal aantal dagen per jaar aanwezig zijn in de woning. Heb je een tweede verblijf in het buitenland? Dan moet je je verzekering afsluiten in het land van bestemming.
Wist je dat: Yago is de officiële verzekeringspartner van vastgoedsite Logic-Immo. Op zoek naar een nieuw stulpje? Of wil je je woning verhuren? Bij Logic-Immo ben je aan het juiste adres!
Bij het afsluiten van een brandverzekering zal je zeker de term franchise of vrijstelling in je kleine lettertjes zien staan. Dit is een vooraf vastgelegd bedrag dat de verzekeraar jou toelegt in geval van schade. Je zal dit dus zelf moeten betalen per schadegeval. Er bestaan 3 types franchise:
Kijk zeker na welke bepaling in jouw contract neergeschreven staat. Wil je hier iets aan aanpassen? Aarzel dan niet dit te vragen. Veranderingen aan je franchise zullen meestal invloed hebben op de te betalen prijs van je brandverzekering.
Een brandverzekering is een verzekering met een lage prijs in vergelijking met de te dekken bedrag. Toch doe je er vaak goed aan verschillende aanbieders te vergelijken. Maar waarop wordt de prijs van je brandverzekering allemaal gebaseerd?
De exacte prijs van je verzekering hangt uiteraard ook nog af van de verschillende opties die je wil opnemen in je contract. Ook de hoogte van de te dekken bedragen zullen je prijs beïnvloeden. Kies je voor de goedkoopste brandverzekering op de markt, met de kans om onderverzekerd te zijn? Of kies je voor een verzekering die samengesteld is op basis van jouw situatie, waarbij je iets meer betaald? Beide kunnen goede keuzes zijn, afhankelijk van wat jij precies zoekt.
Meer dan 80% van de Belgen sluiten samen met hun brandverzekering of huurdersverzekering ook een bijkomende familiale verzekering af, die je beschermd tegen schade die jij of je gezin aanricht aan eigendom van derden. Neem zeker ook eens een kijkje!
Wil je een schatting krijgen van de prijs voor jouw persoonlijk samengestelde brandverzekering? Vul dan onze verzekeringssimulatie in en vergelijk.
Wil je overstappen naar Yago? Goed idee! Onze experts brengen alles voor jou in orde, van de eventuele opzeg bij je huidige maatschappij tot je nieuwe contract dat aansluit bij jouw woning. Het is dus niet nodig zelf een aangetekende brief te sturen naar je huidige verzekeraar.