Yago ex-Seraphin
My Yago

Je brandverzekering.
Eindelijk eenvoudig.

 • Vanaf €6,99/maand
 • Een volledig gepersonaliseerde brandverzekering
 • Bijstand en juridische dienstverlening in geval van schade
96%
van onze klanten beveelt ons aan

Een uitzonderlijke service

Schade aangeven
in 5 minuten

Leg ons uit wat er gebeurd is. Wij bellen je snel terug en begeleiden je doorheen het hele proces.

Een hersteller binnen
3 dagen

Schadegeval van minder dan € 5.000? Een hersteller neemt binnen 8 uur contact met je op en komt binnen de 3 werkdagen bij jou langs. De factuur wordt rechtstreeks door de verzekering betaald!


Assistentie voor
kleine én grote schade

Slotemakerskosten zijn gedekt tot €300.
Groter schadegeval? Je kan rekenen op lichamelijke en materiële bijstand en indien nodig wordt tijdelijk verbijf elders voorzien.

Je premie berekend met Google Maps!

Onze innovatieve technologie berekend jouw woonverzekering met 3D satellietbeelden
Maatschappij A
159€

Wij beschermen
al 10.000+ klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Marc

24 maart 2022
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Ann

7 juni 2021
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Antoine

9 november 2021
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Jan

22 september 2020
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Julie

18 augustus 2021
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Vergoed voor de nieuwwaarde van het gebouw

Ongeacht het bedrag van de schade! Je bent beschermd tegen brand, waterschade, overstroming, storm of glasbreuk.
 • Ook je kot en je gehuurde vakantiewoning zijn beschermd
 • Indien je slachtoffer bent van een overval, ben je wereldwijd gedekt

Altijd bij je in geval van een ongeluk

Alles komt goed! Ons juridisch team staat voor je klaar
Wij blijven ons uiterste best doen voor jou! 96% van onze klantenraadt ons aan na een schadegeval.
Yago
Eenvoudig je claims opvolgen
Alles is eenvoudig op te volgen via ons beveiligde platform. Geen lange mails meer!
1
Digitale aangifte van je schade
Vul online je schadeaangifte in. We bellen je op binnen de 4 uur en informeren je over de verdere stappen.
2
Je dossier vervolledigen
Bezorg ons alle nodige documenten. Wij versturen dit naar de verzekeringsmaatschappij.
3
Yago verdedigt je
Onze juristen volgen je claim op. Bij onduidelijkheden of twijfel verdedigen zij je bij de verzekeringsmaatschappij.
4
Je kosten worden gecompenseerd
Zodra de aansprakelijkheid is vastgesteld en de kosten geschat zijn, zorgen wij ervoor dat je snel wordt vergoed.

Jouw verzekering op maat

Dekking op maat voor diefstal en inboedel
Je bepaalt zelf voor welk bedrag je je inboedel wil verzekeren in geval van diefstal of een ongeval.
Optionele familiale verzekering
Bescherm je gezin in geval van schade aan anderen. Lichamelijke schade aan derden is gedekt tot €25 miljoen.
Omnium fiets
Werd je fiets uit uw woning of garage gestolen?
Dan kan je terecht bij je inboedelverzekering.
Verhuurders
Verhuur jij je woning? Maak je geen zorgen over achterstallige huur. Je bent gedekt tot 12 maanden.

Yago is jouw verzekeringsmakelaar

Waaraan merk je dit?
Met Yago aan je zijde
 • Weleggenje alles van A tot Z uit
 • Eenbeheerdervoor jouw dossier
 • Wijverdedigenje bij een claim
Zonder Yago
 • Je moet zelf de verschillende offertes vergelijken
 • Je moet je papierwerk zelfstandig beheren
 • Je staat de maatschappijen alleen te woord

Alles over de brandverzekering

De antwoorden op al je vragen

Wat is een brandverzekering?

De brandverzekering, ook wel de woonverzekering genoemd, is een schadeverzekering die ervoor zorgt dat zowel je woning als je inboedel beschermd zijn tegen verschillende soorten directe en indirecte schade veroorzaakt door brand, maar bijvoorbeeld ook door kortsluiting of waterschade. Ze gaat dus veel verder dan de naam doet geloven.

De basisdekkingen

De basisdekking van je brandverzekering is al zeer uitgebreid. Dit is een bescherming die je kan terugvinden bij de meeste verzekeraars op de markt. Heb je door volgende oorzaken schade aan het gebouw? Dan kan je beroep doen op je verzekering.

Je brandverzekering vergoedt schade door:
Brand, explosie of implosie Inbraak
Aanrijding van auto Terrorisme
Omgevallen boom Storm en hagel
Natuurrampen (behalve in overstromingsgebied) Water
Schade door rook of blusschade Glasbreuk

Bij verschillende maatschappijen kan je de standaard dekking aanvullen met bijkomende bescherming voor o.a. reddingskosten, kosten voor herhuisvesting en kosten voor de opslag van meubilair ten gevolge van een schadegeval.

Optionele waarborgen

Hoewel de basisdekking je gebouw uitstekend beschermd, kan je deze toch nog aanvullen met verschillende optionele waarborgen. De meest populaire verzekeringen zijn:

 • De inboedelverzekering
 • Verzekering tegen diefstal en vandalisme
 • De rechtsbijstand na brand
 • De familiale verzekering
 • Verzekering voor je auto die in de garage geparkeerd staat

Tip: sluit je een brandverzekering af? Overweeg zeker om je familiale verzekering samen af te sluiten. Dit is vaak goedkoper dan apart, en zorgt ervoor dat je gezin beschermd is voor schade die je zelf veroorzaakt aan derden.

De brandverzekering voor huurders

Ben je huurder? Dan ben je wettelijk verplicht in Vlaanderen (en Wallonië) om minstens een brandverzekering voor huurders, of een verzekering huurdersaansprakelijkheid, af te sluiten. Dit geldt ook wanneer dit in je huurcontract niet uitdrukkelijk vermeld staat. Zo ben je er zeker van dat je beschermd bent tegen minstens brand- en waterschade aan je huurwoning, en je zelf niet voor de financiële gevolgen moet instaan bij een schadegeval.

Waarom is deze verzekering nu verplicht? Als huurder ben je ervoor verantwoordelijk de woning terug te bezorgen aan de verhuurder minstens in de oorspronkelijke staat waarin je deze ontvangen hebt. Heb jij een schadegeval aan de huurwoning? Dan kan je terugvallen op je huurdersverzekering om deze te vergoeden. Heb je geen brandverzekering en kan je niet bewijzen dat de schuld bij de verhuurder ligt? Dan zal je de kosten zelf moeten betalen.

Bijkomend dekt een huurdersverzekering ook je burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die aangericht wordt aan derden, zoals je buren. Breekt er brand uit bij jou die overslaat naar je buren? Dan zorgt je huurdersaansprakelijkheid ervoor dat deze schade gedekt wordt door je verzekeraar.

Je huurdersverzekering kan je ook uitbreiden met een aantal optionele waarborgen. Wil je je inboedel beschermen tegen brand- en waterschade of glasbreuk? Of wil je het op veilig spelen en je inboedel beschermen tegen diefstal? Ook dat is allemaal mogelijk. Je kan zelf een bedrag bepalen waarvoor je verzekerd wil zijn in geval van beschadiging van je inboedel of bij diefstal. Probeer hier zeker een correcte inschatting van de waarde van je spullen te maken. Maar natuurlijk, wil je voor een hoger bedrag verzekerd zijn, dan zal de prijs van je huurdersverzekering ook hoger liggen.

Huur je een tweede verblijf in België? Dan is een brandverzekering niet wettelijk verplicht. Toch is het aan te raden minstens een verzekering huurdersaansprakelijkheid af te sluiten. Ga je simpelweg enkele dagen op vakantie in een gehuurde woning? Dan blijf je meestal beschermd door je eigen brandverzekering. Vraag dit zeker na bij je verzekeraar!

De clausule afstand van verhaal tegen de huurder

Afstand van verhaal is een clausule die de verhuurder kan toevoegen in het huurcontract, om zo de schade te dekken die de huurder veroorzaakt aan de huurwoning in geval deze geen huurdersverzekering afgesloten heeft. Handig zou je op het eerste zicht denken, maar er zit een addertje onder het gras. Het zal je niet verbazen dat dit je huurprijs kan optrekken, maar hiernaast moet je je ook bewust zijn voor het feit dat je inboedel niet verzekerd is. Ook dekt deze clausule de schade niet die aangericht wordt aan derden. Hiervoor zal jij nog steeds moeten opdraaien.

Toch maar beter een huurdersverzekering afsluiten, nee?

De brandverzekering voor eigenaars (en verhuurders)

Als eigenaar van een pand heb je meer vrijheid dan als huurder. Zo ben je ook niet verplicht een brandverzekering aan te gaan. Maar een woning is een hele investering, en in geval van schade biedt een brandverzekering zeker geen onnodige bescherming tegen hoge bijkomende kosten. In geval van totaalverlies van je woning zal je verzekering je vergoeden voor de nieuwwaarde en heropbouw van je woning. Deze basisbescherming kan je uitbreiden met verschillende optionele waarborgen, zoals de inboedelverzekering of de optie diefstal. Sluit je een hypothecaire lening af voor de aankoop van een woning? Dan zal je kredietverlener je in de meeste gevallen verplichten een brandverzekering af te sluiten. Door dit te doen krijg je vaak korting op je interestvoet. Ben je mede-eigenaar van een appartement? Dan kan je ook een brandverzekering voor mede-eigenaars afsluiten.

Wil je extra op veilig spelen? Bescherm je inboedel dan ook tegen materiële schade en diefstal. Tot je inboedel behoren alle loszittende spullen die in je huis staan, zoals koelkasten of tv-schermen. Kijk zeker goed de totale waarde van je inboedel na, zodat je voor de werkelijke waarde verzekerd bent. Maar hoe hoger de verzekerde waarde, hoe hoger de prijs van je brandverzekering natuurlijk.

Verhuur je een woning? Dan ben je in Vlaanderen verplicht een brandverzekering af te sluiten. In Brussel en Wallonië is dit niet verplicht, maar wel ten sterkste aangeraden.

Wil je je tweede verblijf verzekeren? Ook dat kan, al moet je om goed te zijn, wel een minimaal aantal dagen per jaar aanwezig zijn in de woning. Heb je een tweede verblijf in het buitenland? Dan moet je je verzekering afsluiten in het land van bestemming.

Wist je dat: Yago is de officiële verzekeringspartner van vastgoedsite Logic-Immo. Op zoek naar een nieuw stulpje? Of wil je je woning verhuren? Bij Logic-Immo ben je aan het juiste adres!

De franchise van je brandverzekering

Bij het afsluiten van een brandverzekering zal je zeker de term franchise of vrijstelling in je kleine lettertjes zien staan. Dit is een vooraf vastgelegd bedrag dat de verzekeraar jou toelegt in geval van schade. Je zal dit dus zelf moeten betalen per schadegeval. Er bestaan 3 types franchise:

 • Een vast bedrag: de vrijstelling is steeds hetzelfde bedrag
 • Een percentage: de vrijstelling bedraagt een bepaald percentage van de totale schadevergoeding
 • Engelse franchise: het volledige bedrag zal vergoed worden indien de schadevergoeding hoger ligt dan het bedrag van je vrijstelling.

Kijk zeker na welke bepaling in jouw contract neergeschreven staat. Wil je hier iets aan aanpassen? Aarzel dan niet dit te vragen. Veranderingen aan je franchise zullen meestal invloed hebben op de te betalen prijs van je brandverzekering.

Wat bepaalt de prijs van je brandverzekering?

Een brandverzekering is een verzekering met een lage prijs in vergelijking met de te dekken bedrag. Toch doe je er vaak goed aan verschillende aanbieders te vergelijken. Maar waarop wordt de prijs van je brandverzekering allemaal gebaseerd?

 • Het type woning: woon je in een appartement of een huis?
 • De ouderdom, ligging en grootte van het gebouw: bij Yago berekenen we dit via satelliettechnologie.
 • Het aantal ruimtes en veiligheidssystemen die aanwezig zijn.
 • Je status: ben je huurder of eigenaar?
 • De geschatte waarde van je inboedel en risico op diefstal.
 • Het franchisebedrag.

De exacte prijs van je verzekering hangt uiteraard ook nog af van de verschillende opties die je wil opnemen in je contract. Ook de hoogte van de te dekken bedragen zullen je prijs beïnvloeden. Kies je voor de goedkoopste brandverzekering op de markt, met de kans om onderverzekerd te zijn? Of kies je voor een verzekering die samengesteld is op basis van jouw situatie, waarbij je iets meer betaald? Beide kunnen goede keuzes zijn, afhankelijk van wat jij precies zoekt.

Meer dan 80% van de Belgen sluiten samen met hun brandverzekering of huurdersverzekering ook een bijkomende familiale verzekering af, die je beschermd tegen schade die jij of je gezin aanricht aan eigendom van derden. Neem zeker ook eens een kijkje!

Wil je een schatting krijgen van de prijs voor jouw persoonlijk samengestelde brandverzekering? Vul dan onze verzekeringssimulatie in en vergelijk.

Overstappen naar een brandverzekering bij Yago

Wil je overstappen naar Yago? Goed idee! Onze experts brengen alles voor jou in orde, van de eventuele opzeg bij je huidige maatschappij tot je nieuwe contract dat aansluit bij jouw woning. Het is dus niet nodig zelf een aangetekende brief te sturen naar je huidige verzekeraar.