Yago
My Yago

Je autoverzekering afsluiten: een stappenplan

97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2024

Dat een autoverzekering een belangrijke investering is moeten we je niet uitleggen. Meer zelfs, het is een verplichting om in België te mogen rijden op de openbare weg. Maar dit neemt niet weg dat het kiezen van de beste verzekering voor jou vaak een ingewikkeld en verwarrend proces kan zijn. Yago helpt je om de samenstelling van je prijs en de beschikbare dekkingen beter te begrijpen. Zo vind je de best passende autoverzekering voor jouw budget.

Hoe vergelijk je verschillende offertes voor je autoverzekering?

Je verzekeringen vergelijken is een goede manier om geld te besparen. Er zijn namelijk verschillende elementen die invloed hebben op de prijs; sommigen die misschien voor jou niet relevant zijn. Waarom bijvoorbeeld volle pot betalen wanneer je weinig rijdt met je wagen? Vul de kenmerken van je voertuig in en Yago bezorgt je verschillende prijzen in slechts enkele minuten. Vergelijk gewoon de prijzen volgens de bescherming die je wil opnemen in je verzekering en kies de offerte die best aansluit bij jouw wensen!

Belangrijke criteria bij het kiezen van je autoverzekering

De prijs van je autoverzekering hangt af van verschillende variabelen. Sommige zijn gerelateerd aan het type wagen waarmee je rijdt, anderen zijn afhankelijk van factoren zoals je leeftijd of woonplaats. Maar hoe vergelijk je je verzekering dan?

1. Bepaal welke dekkingen belangrijk zijn voor jou

Je eigen risico doordacht kiezen kan een grote invloed hebben op het kiezen van je autoverzekering. Door goed na te denken welke bescherming je belangrijk vindt, en te begrijpen waar de verschillen tussen dekkingen liggen, kan je doordacht kiezen wat best aansluit bij je noden. Er zijn 5 hoofdtypes dekking, die je elk beschermen tegen een type schade of ongeval:

 • De burgerlijke aansprakelijkheid (BA): dit is de minimumdekking die verplicht is bij het inschrijven van elk voertuig. Deze dekt schade die je toebrengt aan derden bij een ongeval.
 • De pechbijstand: hiermee krijg je bijstand in geval van autopech. Wil je een vervangwagen bij autopech? Wat is het maximumbedrag voor het takelen van de wagen?
 • De bestuurdersverzekering: had je een ongeval en ben je in fout? Deze dekking zorgt dat je beschermd bent tegen lichamelijke schade. In vele gevallen zijn ook mogelijk inkomensverlies en arbeidsongeschiktheid gedekt.
 • De mini- en full omnium: rijdt je met een relatief nieuwe auto? Dan dekt de omniumverzekering materiële schade aan je wagen. Hoeveel bedraagt de franchise voor materiële schade?
 • De juridische bijstand: deze verzekering helpt je indien je administratieve of juridische bijstand nodig hebt ten gevolge van een schadeclaim. Zeker een aanrader!

Afhankelijk van de dekkingen die je wenst op te nemen in je verzekeringspolis, zal je prijs hoger of lager zijn. Kijk bij het maken van je vergelijking zeker de bedragen na waarvoor je per waarborg gedekt bent. Een hoger gedekt bedrag zal zich waarschijnlijk ook vertalen in een hogere totaalprijs. Een te laag bedrag en je zal misschien niet voldoende verzekerd zijn om alle kosten te dekken. Yago kan je helpen deze verschillen op een transparante manier in beeld te brengen.

2. Denk na over wat je verwacht van je verzekering

Wil je een directe verzekeraar? Of liever een makelaar? Een directe verzekeraar geeft misschien een ietwat voordeligere prijs, maar dit kan soms ten koste gaan van persoonlijke service en advies. Dit heb je wel bij een makelaar. Plus, in geval van schade zal deze de behandeling van je dossier op zich nemen. Via je onafhankelijke verzekeringsmakelaar kan je ook makkelijk een overzicht krijgen van alle beschikbare prijzen voor de autoverzekering van jouw wensen. Een verzekeringsmakelaar heeft rechtstreekse toegang tot verschillende offertes en aanbiedingen van verschillende verzekeringsmaatschappijen. Vaak kunnen zij zelfs meer aanbiedingen zien dan wanneer je zelf de vergelijking op de website van de verzekeraar maakt. De prijs die Yago je geeft, is vaak betrouwbaarder dan de prijs van een vergelijkingstabel.

3. Zorg dat je alle informatie en documenten klaar houdt

Om een betrouwbaar resultaat te bekomen, moet je zeker zijn dat je informatie correct ingevuld is. Verzamel op voorhand de documenten van je wagen, net als je persoonlijke documenten. Hierop zal je alle nodige gegevens kunnen terugvinden:

 • De gegevens van de auto en de aankoopwaarde
 • Het document schadeverleden
 • Het inschrijvingsbewijs van de DIV
 • Je kentekenbewijs (nummerplaat)
 • Het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt
 • Je huidige autoverzekering indien je deze hebt
 • Je rijbewijs en identiteitskaart

4. Maak je vergelijking en vooral… sluit online af!

Door online je verzekeringscontracten te vergelijken krijg je makkelijk een beeld over de gemiddelde prijzen voor de door jou gewenste dekking. Zo kan je kritisch te werk gaan in het kiezen van je autoverzekering. Bij Yago kan je snel en transparant verschillende aanbieders vergelijken en uiteraard ook je verzekeringscontract ondertekenen. En dat allemaal zonder je te verplaatsen. Heb je je contract afgesloten? Dan kan je meteen je witte kaart (bewijs van verzekering) afprinten. Zo hoef je niet te wachten op de postbode.

Onze klantendienst is steeds beschikbaar om je vragen te beantwoorden en je te adviseren bij de keuze van je verzekering. Ook voor het beheer van je schadeclaims kan je bij ons terecht!

5. Vraag je makelaar om hulp voor een gepersonaliseerde verzekering

Heb je speciale noden voor je autoverzekering? Contacteer dan zeker je makelaar. Deze kan je helpen een passende polis te vinden voor jouw situatie.

Zo kan je bijvoorbeeld je eigen risico aanpassen aan je behoeften. Wanneer je je eigen risico verhoogt, kan je een lagere premie bekomen. Ook kan je een kilometerverzekering afsluiten wanneer je korte afstanden aflegt. En als jonge bestuurder is het bij sommige maatschappijen mogelijk een bepaalde regeling te treffen om je verzekering voordeliger te maken.

Auteur van het artikel

Jessica Mavambu
Verzekeringsexpert

Jessica is een expert in het delen van verzekeringsadvies op sociale netwerken. Ze maakt het onze bezoekers gemakkelijk om de kenmerken en voordelen te begrijpen van de verzekeringen die we aanbieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.