Yago
My Yago

Elektrische motoren: de motor van de toekomst?

 • Een volledig gepersonaliseerde verzekering voor je elektrische motor
 • Juridische dienstverlening in geval van schade
 • Bereken je prijs in 3 minuten 👇
Meer en meer motorfabrikanten produceren elektrische motorfietsen en de fiscale voordelen zijn zeker ook interessant. Wat zijn de voordelen van een elektrische motor, en hoe verzeker je deze zo goed mogelijk? Yago legt het uit.

De elektrische motor is een van de nieuwe ecologische transportmiddelen van de laatste jaren. Het is een uitstekende manier voor motards om zich te verplaatsen over korte afstanden. Yago zet alle informatie over elektrische motoren op een rijtje.

Waarom kiezen voor een elektrische motor?

Liefhebbers van tweewielers kiezen vaker en vaker voor elektrische motoren. En dat is niet te verbazen. Een elektrische motorfiets is makkelijker in onderhoud, en is milieuvriendelijker: dankzij de accu is er weinig tot geen CO2-uitstoot. Bovendien is elektrisch laden veel goedkoper dan tanken aan de benzinepomp, vooral wanneer je thuis een laadstation installeert. Ten derde is er weinig onderhoud nodig aan een elektrische motor: je hoeft geen vloeistoffen (motorolie, oliefilter of remvloeistof) te vervangen, en er zijn minder afzonderlijke onderdelen die kunnen verslijten. Na enkele jaren zal je enkel de accu moeten vervangen.

Een bijkomend voordeel is dat een elektrische motor uitzonderlijk stil is. Dit maakt het makkelijker voor de bestuurder om omgevingsgeluiden beter te horen. En ten laatste is een elektrische motorfiets lichter dan een traditionele motor en hebben ze een topsnelheid van ongeveer 45 km/uur, wat ze makkelijker maakt te manoeuvreren in druk stadsverkeer.

Je elektrische motor verzekeren

Ben je verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten?

Zoals bij alle andere voertuigen op de openbare weg, is het afsluiten van een ba-verzekering ook wettelijk verplicht voor elektrische motoren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen tijdens een ongeval. Bij Yago ontvang je korting op je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid wanneer je ook je auto of tweede motor bij ons verzekerd! Zo ben je steeds zeker van de beste prijs.

Het belang van de omnium

Is je motor nieuw? Dan is het een goed idee om een omniumverzekering af te sluiten. Dan ben je zeker dat bij eventuele schade aan je voertuig je vergoed zal worden, zelfs wanneer je in fout bent. Een omnium dekt ook schade door vandalisme of schade die je zelf veroorzaakt hebt (door stomweg tegen dat paaltje te rijden bijvoorbeeld).

Hou er wel rekening mee dat je jaarlijkse mogelijk wat hoger ligt dan voor een normale motor. De reden hiervoor is de doorgaans hogere aankoopprijs voor elektrische motoren. Echter, dit is opnieuw een goede reden om wel een omniumverzekering voor je motor af te sluiten. In geval van totaalverlies van je motor zal je dit bedrag niet zelf moeten neertellen.

Welke andere dekkingen bestaan er?

Net zoals voor gewone motoren, kan je voor een elektrische motor bijkomende garanties afsluiten. De belangrijkste:

 • Bestuurdersverzekering: met de verzekering voor bestuurders bescherm je jezelf voor lichamelijke letsels bij een ongeval, maar ook leden van je familie.
 • Rechtsbijstand: deze dekking zorgt voor vergoeding van juridische en administratieve kosten bij eventuele geschillen die voortkomen uit een ongeval.
 • Pechbijstand: sta je in panne? De dekking pechbijstand zorgt voor depannage in België en buurlanden.

De kosten van een elektrische motor

De belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting

In Vlaanderen
Goed nieuws! Vlaamse motorrijders zijn vrijgesteld aan deze belastingen

In Wallonië en Brussel
Elektrische motoren zijn onderworpen aan een belasting op inverkeerstelling van €61,50. De jaarlijkse verkeersbelasting bedraagt €59,27, hier is geen vrijstelling voor mogelijk.

Goed om te weten: rij je met een elektrische bromfiets klasse A of B? Dan ben je zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel vrijgesteld van zowel belasting op inverkeerstelling als verkeersbelasting, net zoals voor de niet-elektrische variant.

Fiscale aftrekbaarheid voor elektrische motoren

Koop je een nieuwe elektrische motor? Dan bestaat de kans dat je hiervoor kan genieten van belastingsvermindering. Er zijn enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 • Het voertuig moet nieuw zijn
 • Je moet zelf eigenaar zijn van de motor
 • Het voertuig wordt uitsluitend elektrisch aangedreven (niet geldig voor hybride)
 • Het voertuig kan minstens twee personen vervoeren
 • Je kan het aankoopfactuur en bewijs van betaling voorleggen

De belastingvermindering bedraagt 15% van de aankoopwaarde van het voertuig, met een maximumbedrag van €3.140 voor 2023 (aanslagjaar 2024) die je via je personenbelasting van recupereren. Het bedrag van deze 15% kan je invullen onder belastingcode 1325.

Koop je je elektrische motorfiets als bedrijfsvoertuig of als zelfstandige? Dan is deze zelfs voor 100% aftrekbaar.

Een simulatie maken voor je motorverzekering? Bereken je prijs in slechts 3 minuten.

Auteur van het artikel

Maëlly Ménager
Verzekeringsexpert

Met haar diepgaande kennis van de sector zal Maëlly ervoor zorgen dat u profiteert van effectieve en doelgerichte promotie, zodat u onze klanten een lonende en boeiende ervaring kunt bieden.

Onder toezicht van Tanguy Bocquet, erkend verzekeringsmakelaar bij FSMA