Yago
My Yago

Is een brandverzekering verplicht voor een verhuurder?

  • Alles over de Brandverzekering voor de Verhuurder
  • Maak een Simulatie voor je Brandverzekering in enkele klikken!
96%
van onze klanten beveelt ons aan
Ben je verhuurder en wil je meer weten over de brandverzekering🧯? Yago legt het je uit. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering met Yago

Als verhuurder is het belangrijk om je gebouw te verzekeren. Je hebt immers een groot bedrag geïnvesteerd in de woning. Yago legt je de brandverzekering uit, welke waarborgen verplicht zijn en welke waarborgen de juiste dekking geven.

Is het verplicht voor een verhuurder om een brandverzekering af te sluiten?

Ja, het huurdecreet van 2019 zegt dat een verhuurder verplicht is zijn verzekering aansprakelijkheid voor brand en waterschade af te sluiten. Dit wil zeggen dat je een burgerlijke aansprakelijkheid moet afsluiten voor de woning die je verhuurt.

De huurder zelf is ook verplicht een brandverzekering af te sluiten voor brand en waterschade die tussenkomt voor de huurdersaansprakelijkheid. Dit wil zeggen de schade waarvoor de huurder verantwoordelijk is.

Welke waarborgen moet een verhuurder afsluiten?

Je brandverzekering als verhuurder kan verschillende waarborgen omvatten. Wettelijk ben je enkel verplicht om je aansprakelijkheid voor brand- en waterschade te dekken. Maar je kan daarnaast nog verschillende andere optionele waarborgen die verschillen van een gewone brandverzekering. Als verhuurder is het immers niet noodzakelijk de inboedel van de woning te beschermen voor diefstal of andere schade. Er zijn twee belangrijke optionele waarborgen voor de brandverzekering van een verhuurder namelijk:

  • De rechtsbijstand
  • De waarborg onbetaalde huur

De dekking rechtsbijstand

Een rechtsbijstand is een optionele waarborg. Yago raadt deze waarborg altijd aan, zeker als verhuurder. Je kan na schade een geschil hebben met de huurder wat betreft de aansprakelijkheid van de schade. In dit geval kan je rekenen op de rechtsbijstand om je te verdedigen in dit conflict. Ze dekt de verschillende kosten zoals advocaatkosten, eventuele gerechtskosten, enz.

De waarborg onbetaalde huur

Deze waarborg is niet verplicht maar ze kan wel een enorme financiële hulp zijn. Als de huurder om de één of andere reden de huur niet kan betalen, kan je een enorm inkomensverlies hebben. Deze waarborg is meestal iets duurder maar ze komt soms tussen voor 12 maanden huur. Deze waarborg kan voor sommige verhuurders een belangrijke optionele waarborg zijn om een inkomen te dekken.

Afstand van verhaal voor de verhuurder

Als verhuurder kan je ook een brandverzekering afsluiten met afstand van verhaal. Dit komt er op neer dat je een brandverzekering afsluit voor de woning en de huurder ook mee verzekert. De verzekeringsmaatschappij kan de schade niet meer verhalen op de huurder. Sinds 2019 mag je dit enkel als optie in je huurcontract aangeven.

Wat bepaalt je premie als verhuurder?

De brandverzekering kan verschillen in prijs afhankelijk van verschillende factoren. Ze wordt beïnvloed door:

Voor welk bedrag ben je gedekt?

Omdat de woning jouw eigendom is kan je het beste de woning verzekeren voor de nieuwwaarde van het gebouw. Je wilt immers goed vergoed zijn als je de woning verliest wegens brand of storm.

Om te zorgen dat je niet over- of onderverzekerd wordt kan je gebruik maken van de evaluatieroosters van een verzekeringsmaatschappij. Dit is een formulier met verschillende vragen die je moet invullen om de waarde van je woning te schatten. Als je gebruik maakt van dit rooster zal je altijd voor de juiste waarde vergoed worden.

Let op: Als je de woning renoveert of als de waarde wijzigt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de verzekeraar. Zo blijf je goed verzekerd en zal je altijd voor de reële waarde vergoed worden.

 

Als verhuurder ben je verplicht een brandverzekering af te sluiten voor je aansprakelijkheid voor brand- en waterschade. Daarnaast kan je jezelf nog beschermen met extra waarborgen in geval van een onbetaalde huur en voor de rechtsbijstand. Je kan bij Yago een simulatie maken. Zo kan je brandverzekeringen vergelijken terwijl je geniet van het advies van een verzekeringsmakelaar.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 15.000 klanten!

96% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

15 juli 2023
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

7 juni 2023
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

24 juni 2023
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Benoit

8 januari 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

13 september 2023
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

5 januari 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

9 september 2023
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

30 november 2023
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

23 juni 2023
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

26 mei 2023
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

14 april 2023
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.