Yago
My Yago

Hoe en bij wie sluit je je brandverzekering af?

 • Huisje, tuintje, brandverzekering!
 • Waar moet je op letten bij het kiezen van je verzekeraar?
 • Bereken je prijs in 5 minuten met Yago
97%
van onze klanten beveelt ons aan in 2023
Bij zo goed als alle verzekeraars kan je terecht voor het afsluiten van een brandverzekering. Het aanbod is zo groot, dat je misschien de bomen niet meer door het bos ziet. Yago vat alle details samen!

Geraak je niet wegwijs in de wereld van de verzekeraars? Yago is er om jou de weg te wijzen. Wij helpen je om verzekeraars en hun premies te vergelijken. Samen vinden we wat jij zoekt!

De mogelijke waarborgen van een brandverzekering

Je verzekeraar kies je op basis van de eisen die je stelt aan een brandverzekering. Vooraleer je die vereisten hebt, weeg je de verschillende waarborgen af. Die beschermen je tegen bepaalde risico's. Iedere brandverzekering telt enkele wettelijk verplichte waarborgen:

 • Brand, explosie en implosie
 • Botsing met een dier of een voertuig
 • Blikseminslag
 • Aanslagen
 • Storm, hagel en sneeuwval
 • Natuurrampen

Veel verzekeraars breiden echter hun basispakket nog verder uit. Daarnaast bieden ze optionele waarborgen aan om je brandverzekering te vervolledigen. Zo heb je extra dekkingen voor:

 • Rook- en roetschade
 • Waterschade
 • Glasbreuk
 • Diefstal
 • Burgerlijke aansprakelijkheid

Verzekeraars in België

Alle verzekeraars in deze lijst hebben een brandverzekering in hun assortiment:

Bij Yago, zijn we ook de officieel verzekeraar van Logic-Immo. Op zoek naar vastgoed te koop of te huur in België? Op Logic-Immo.be vindt u ongetwijfeld waar u naar op zoek bent!

De premie van je brandverzekering

De prijs van je brandverzekering hangt af van diverse criteria, die we verderop uitvoerig bespreken:

 • Het statuut
 • De waarde van je woning
 • De optionele waarborgen
 • De locatie van je woning

Het statuut

De premie van jouw brandverzekering wordt gedeeltelijk bepaald door je statuut als eigenaar, huurder, co-houser of verhuurder. Zo zijn eigenaars niet verplicht om een brandverzekering aan te gaan, maar onze Yago-adviseurs raden dat wel ten sterkste aan. Let op: bij de meeste banken kan je geen woonlening afsluiten zonder dat je een brandverzekering kan voorleggen. Anders dan eigenaars moeten huurders wel verzekerd zijn. Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering volstaat, maar het kan geen kwaad om voor meer bescherming te kiezen. Het statuut van een verhuurder ligt ergens in het midden. Als verhuurder is een brandverzekering niet vereist. Aangezien je jouw eigendom echter zelf niet bewoont, is het voor verhuurders toch verstandig om zich te verzekeren.

Extra: heb je een vakantiewoning of ga je een vakantieverblijf huren? Ook dan staat de brandverzekering voor je klaar. Lees zeker de kleine lettertjes van je contract, of vraag het na bij je verzekeringsadviseur.

De waarde van je woning

Hoe duurder je een woning aankoopt, des te hoger ligt de premie van je brandverzekering, en vice versa. Daarom acht Yago het belangrijk om iedere verbouwing te melden aan je verzekeraar. Na een aanbouw zal je prijs stijgen, maar bij schade ben je dan altijd voor de correcte waarde gedekt. Hetzelfde principe geldt voor je inboedelverzekering.

De optionele waarborgen

Voor iedere optionele waarborg betaal je een meerprijs. Daarbij komen nog andere criteria kijken dan enkel de waarborgen zelf. Dat maakt het moeilijk om een gemiddelde premie te bepalen voor een brandverzekering. Daarom is een simulatie bij Yago altijd een goed idee!

 • Het aantal verzekerde personen
 • De locatie van je woning
 • Het bouwjaar van je woning
 • De beveiliging van je woning

De locatie van je woning

In sommige regio’s loop je een groter risico op schade dan op andere plaatsen. Bijgevolg ligt de prijs van een brandverzekering in zulke risicogebieden hoger dan elders.

Doe beroep op je brandverzekering

Met Yago doe je eenvoudig beroep op je brandverzekering. In onze klantenzone kan je jouw schade aangeven door enkele gerichte vragen te beantwoorden en foto’s bij te voegen. Wij geven je schadegeval door aan je brandverzekeraar en houden op de hoogte van de vorderingen in je dossier. Afhankelijk van je contract, kan je verzekeraar je op twee verschillende manieren vergoeden:

Eerste risico: Hierbij spreek je met je verzekeraar op voorhand een maximumbedrag af waarvoor de verzekeringsmaatschappij tussenkomt bij schade. Schade hoger dan dat bedrag, zal je zelf moeten betalen.

De evenredigheidsregel: Deze regel kan in twee gevallen worden toegepast. Als je verzekeraar de verzekerde waarde niet accepteert, of als je de waarde van je woning niet hebt laten schatten na een verbouwing. Aan de hand van de formule “bedrag van de schade x (verzekerde waarde / werkelijke waarde)” bepaalt je verzekeraar dan haar schadevergoeding.
In praktijk: stel dat je een woning verzekerd hebt voor € 200.000. Ondertussen bouwde je een garage bij ter waarde van €25.000, maar er breekt brand uit met schade voor €30.000. Dan betaalt je maatschappij: €30.000 x (€200.000 / €225.000) = €26.666. Wat erop neerkomt dat je voor € 3.334 zelf moet tussenkomen.

Yago’s simulatie

Yago kan je helpen om verschillende verzekeraars te vergelijken en een formule samen te stellen die best aansluit bij waar jij naar op zoek bent. Onze experts vinden voor jou de voordeligste verzekering uit ons assortiment. Daarbovenop geniet je van ons advies: onafhankelijk, objectief en transparant! Besluit je uiteindelijk over te stappen? Dan regelt Yago alles voor jou! En dat gebeurt allemaal vanuit jouw knusse huiskamer.

 

Een brandverzekering zoeken kan een lastige taak zijn. Maak gebruik van de simulatie van Yago om de juiste brandverzekering te vinden. Let op de prijs maar ook op de verschillende waarborgen van je brandverzekering.

Auteur van het artikel

Tanguy Bocquet
FSMA erkend
Cofounder & co-CEO

Tanguy hielp bij de oprichting van Yago in 2015 en leidt nu de product- en after sales teams. Tanguy is een FSMA-erkende makelaar en volgt elk jaar meer dan 20 uur FSMA-erkende training; hij coacht en traint ook onze teams. Hij is ook regelmatig te gast bij podcasts en tv-programma's om verzekeringen uit te leggen aan het grote publiek.

Wij beschermen al
meer dan 23.000 klanten!

97% van hen raadt ons aan na een schadegeval

Philippe

13 februari 2024
Professioneel, altijd beschikbaar en vooral een snelle oplossing van het probleem! Ga vooral zo door. 💪💪👋👋

Marine

24 april 2024
Vriendelijk personeel en snelle reactie op alle vragen. Er wordt snel een oplossing voorgesteld die aan al je behoeften voldoen. Ik heb nu mijn 2e overeenkomst getekend en ik ben zeer tevreden over het gemak en de snelheid.

Eric

23 april 2024
Ik ben in elk opzicht zeer tevreden over Yago met name wegens de kwaliteit van de dienstverlening, de opvolging van de dossiers, de beschikbaarheid van de medewerkers en de handige online tools.

Franck

23 mei 2024
Jong en dynamisch team met snelle oplossingen en duidelijke voorstellen. Intuïtieve en gebruiksvriendelijke online ruimte.

Elisa

2 februari 2024
Ik heb eerst mijn motor verzekerd. De auto en het huis volgden snel. De medewerkers zijn attent, ze luisteren naar de behoeften van de klant en zijn uiterst responsief. Ik raad Yago ten zeerste aan!

Sebastien

16 april 2024
Ik heb al mijn verzekeringen bij Yago : ze zijn klantgericht, makkelijk te contacteren, ze geven deskundig advies, de prijzen zijn laag een vooral bij een ongeval doen ze er alles aan om het probleem snel te regelen. Ik beveel ze ten zeerste aan 💯

Stéphane

8 mei 2024
Alle diensten die ik zocht op één plek. De medewerkers luisteren naar de behoeften en zijn vriendelijk. Lossen de problemen efficiënt op en zoeken de beste offertes. Geweldig !!! Als het kon had ik 10 sterren gegeven.

Thomas

6 juni 2024
Goedkopere verzekeringen met goede diensten! Een snelle en eenvoudige website om alle contracten en de administratieve aspecten te beheren. Helemaal prima!

Laurence

25 april 2024
Ik ben nu ongeveer een jaar bij Yago verzekerd, ik heb al mijn verzekeringen bij hun. De interface is praktisch en ze zijn zeer reactief. Ze hebben altijd de beste contracten tegen de beste tarieven en ik zal ze zeker aanbevelen aan ieder die op zoek is naar een goede verzekeringsmakelaar!

Kevin

16 februari 2024
Duidelijke informatie en altijd binnen handbereik via een intuïtief platform. Concurrerende tarieven. Goede reactiesnelheid van het team. Eindelijk een manier om eenvoudig en gemakkelijk een verzekering af te sluiten en te beheren.

Georgeta

23 mei 2024
Makkelijk contact, goed advies en interessante prijzen en ik heb de tarieven natuurlijk vergeleken! Hoewel ik verre van een verzekeringsexpert ben, raad ik dit platform zeker aan.